Heb jij regelmatig last van je voeten, kuiten, benen of rug, dan kunnen steunzolen een oplossing zijn. Pijn in deze delen van het lichaam kan veroorzaakt worden door de stand van je voeten en de manier waarop je loopt. Met speciale zolen corrigeer je dat waardoor je lichaam weer een natuurlijke houding aanneemt. De spanning die op de verkeerde plekken ontstaat omdat je lichaam de juiste houding zoekt verdwijnt dan en daarmee ook je klachten. Het is belangrijk dat je de juiste steunzolen aanschaft voor jouw type voeten. De onderstaande informatie helpt je daarbij.

 

Steunzolen kopen voor jouw voetstand

Het is gemakkelijk om te bepalen wat jouw voetstand is. Dat doe je door je voeten nat te maken en een voetafdruk te maken op een vel papier. Aan je voetafdruk kun je vervolgens zien welk type voet je hebt en welke steunzolen daarbij horen. Een normale voet laat een complete afdruk zien omdat de hiel, de middenvoet en de voorvoet contact hebben met de grond. Alleen op de plek van je lengteboog is er geen contact. De volgende soorten voeten wijken af van dit normale beeld en hebben baat bij steunzolen.

  •       Platvoet: als jouw lengteboog op de grond rust, dan is er sprake van een platvoet. De gehele voet raakt de grond.
  •       Holvoet: als je een holvoet hebt, dan raakt de middenvoet de grond niet. Er is dus een afdruk van de hiel te zien en van de voorvoet en deze staan niet met elkaar in verbinding.
  •       Spreidvoet: als jouw voorvoet breder is en de tenen gespreid staan, dan is er sprake van een spreidvoet.

 

Verschillende klachten

Deze drie voetstanden die afwijken van de normale voetstand leveren verschillende soorten problemen op. Pijn in de onderrug, de nek en soms ook het hoofd zijn vaak gevolgen van holvoeten. Heb je last van je knieën en je kuiten, dan kan dat zijn omdat je platvoeten hebt. Mensen die spreidvoeten hebben voelen vaak pijn onder of op de bal van de voet en hebben last van eelt, blaren en likdoorns. Deze klachten kunnen verholpen worden door een goed paar steunzolen aan te schaffen om je voetstand te compenseren en je houding te verbeteren.

 

Podobrace.nl | Braces, bescherming en medische hulpmiddelen.

 

Voorgefabriceerde zolen of maatwerk

Als jij eraan denkt om steunzolen te kopen, dan kun je deze op maat laten maken door een podoloog. Je weet dan zeker dat je de zolen ontvangt die passen bij je voeten, maar daar betaal je ook voor. Je vervangt je steunzolen het beste elk jaar en dat betekent dat je met maatwerk jaarlijks veel geld kwijt bent. Het is ook mogelijk om voorgefabriceerde zolen aan te schaffen. Je doet dan de test met je voetafdruk om te bepalen welke soort voet je hebt en kiest je zolen op die manier uit. Dat is aanzienlijk goedkoper en lang niet altijd slechter. Zorg ervoor dat je voor kwaliteit kiest, dat je je zolen jaarlijks vervangt en dat je de zolen uitkiest die passen bij je voet. Je zult merken dat je klachten snel verminderen en dat lopen weer leuk wordt.